Marian Leenders

Voor uw loopbaan…

Voor loopbaanadvies, reïntegratie, outplacement, sollicitatie- en netwerktraining: Leenders Loopbaancoaching

1. Biografisch werken

  • Heb je behoefte om eens balans op te maken?
  • Ben je je bewust van je eigen kwaliteiten en talenten?
  • Heb je al je talenten eigenlijk al tot bloei gebracht?
  • Waarvan gaan je ogen stralen?
  • Welke patronen kun je achter je laten en met welke thema’s wil je nog aan de slag?

Een biografie is het persoonlijke verhaal van je leven, je eigen unieke geschiedenis. Het gaat over de plek waar je vandaan komt, de gebeurtenissen die je leven hebben beïnvloed, de mensen die belangrijk voor je waren, de wegen die je wel en niet bent ingeslagen, de keuzes die je – al dan niet bewust – hebt gemaakt en de effecten die je daarvan in het heden nog ondervindt. En dat alles overgoten met je eigen beleving en gevoelens daarbij.

In ieders leven zijn perioden waarin alles volop in beweging is en het ‘op rolletjes loopt’. Er zijn echter ook perioden waarin alles lijkt te stagneren en ‘er geen schot in zit’. Sommige perioden kabbelen gewoon voort en kennen geen bijzondere pieken of dalen. Allerlei gebeurtenissen en ontmoetingen beïnvloeden je leven, in positieve of negatieve zin, en geven er kleur aan. De manier waarop jij met deze situaties omgaat bepaalt jouw unieke geschiedenis.

Door het schrijven van je biografie leer je jezelf beter kennen. Je gaat verbanden zien waardoor je gemakkelijker in staat bent situaties uit het heden te begrijpen en te veranderen. Daarnaast helpt het je om lijnen uit het verleden door te trekken naar de toekomst. Door je biografie te schrijven kun je ‘de balans opmaken’ en dat helpt je bij het nemen van beslissingen in je leven en het maken van keuzes in je loopbaan.

Na mijn opleiding als loopbaanadviseur bij Adviesbureau Hoogendijk ben ik het biografisch werken steeds meer gaan inzetten, o.a. als onderdeel van een loopbaantraject. Hierdoor heb ik de meerwaarde van biografisch werken voor ieder individu kunnen ervaren.