Marian Leenders

Voor uw loopbaan…

Voor loopbaanadvies, reïntegratie, outplacement, sollicitatie- en netwerktraining: Leenders Loopbaancoaching

5. EFT

  • Heb je last van stress of faalangst?
  • Zitten er bepaalde emoties in de weg?
  • Wil je van bepaalde pijntjes en kwalen af?
  • Heb je last van blokkerende overtuigingen?
  • Wil je je emotionele huishouding eens doorlichten?

EFT  is een afkorting van Emotional Freedom Techniques. EFT is een snelle en effectieve methode om zowel eenvoudige als complexe problemen mee aan te pakken. Met EFT kun je negatieve emoties neutraliseren en loskoppelen van een bepaalde gebeurtenis uit het verleden. Je kunt hiermee ook aan de slag met negatieve kernovertuigingen, lichamelijke klachten of zelfs trauma’s.

Het kloppen op acupressuurpunten wordt afgewisseld en ondersteund door specifieke oogbewegingen (waardoor verbindingen worden gemaakt tussen linker- en rechter hersenhelft).

Gary Craig, de grondlegger van EFT, baseert zijn methodiek op de volgende stelling:

“Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van ons lichaam.”

Bij problemen, lichamelijke klachten of bepaalde vervelende herinneringen kunnen we de negatieve emotie neutraliseren met behulp van acupressuur: we bekloppen een aantal punten op gezicht, lichaam en handen. Hierbij werken we heel specifiek met een bepaald probleem en bepaalde woorden waardoor de negatieve spanning wordt geneutraliseerd.

EFT heft de verstoring op, zodat de energie weer vrij kan doorstromen. Resultaat: de negatieve emotie wordt geneutraliseerd. Als gevolg hiervan kunnen negatieve emoties en fysieke klachten verdwijnen.

De herinnering aan een vervelende of traumatische ervaring zal niet verdwijnen, wel de emotie die daaraan gekoppeld was. Heb je EFT goed toegepast op een specifiek probleem, dan zal dit een blijvend effect hebben. EFT kun je inzetten voor elke probleem dat een spanning- of stresselement bevat.

Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar EFT, weten we inmiddels wel dat het toepassen van EFT direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling. Aangesloten op een EEG apparaat laat zien dat de hersengolven direct reageren door hersenactiviteit van ontspanning te laten zien. Op dat moment ervaart de cliënt ‘ontspanning’ of het gevoel dat de emotie verdwijnt of van hem afvalt.

Het bekloppen van de acupressuurpunten, die verbonden zijn met onze meridianen, doet iets met ons energiesysteem.

De EFT-methodiek heb ik geleerd van Yvonne Toeset van EQlibre (www.eqlibre-eft.nl).