Marian Leenders
Voor uw loopbaan…

Voor loopbaanadvies, reïntegratie, outplacement, sollicitatie- en netwerktraining: Leenders Loopbaancoaching

Loopt de emmer bijna over?

Marian Leenders

Asgrauw kwam zij bij mij binnen. Ze begon te praten, maar maakte haar zinnen niet af. Ze zei dat ze niet goed begreep wat er met haar aan de hand was. Ze vergat van alles en kwam eigenlijk tot niets. En ze moest volgende week wel een rapport naar een opdrachtgever sturen, een conflict op haar werk oplossen en de verhuizing van haar moeder voorbereiden.

Deze cliënte trok nog net op tijd bij mij aan de bel. In haar betrokkenheid bij haar werk had zij al een paar keer haar eigen grenzen genegeerd en veel overgewerkt. En in haar vrije tijd was zij meer met anderen bezig dan met zichzelf. Ze had een periode van veel stress achter de rug en zat tegen een burnout aan. Hoe kun je in zo’n geval het tij nog keren?

Persoonlijke APK

De meeste mensen brengen hun auto regelmatig voor een grote beurt of een APK naar de garage. Ze laten de olie verversen en de banden controleren. Waarom doen we datzelfde eigenlijk niet regelmatig met ons eigen leven? Even stilstaan en balans opmaken, een pauze inlassen om onze ‘olie’ te verversen en bij te tanken? En ons af en toe even afvragen met welke levensgebieden we blij en tevreden zijn en welke aspecten er eigenlijk wel eens anders zouden kunnen.

Wat kun je zelf oplossen?

Er zijn in ieders leven momenten dat je iets over een andere boeg gooit en vervolgens vaste patronen doorbreekt. Bijvoorbeeld door taken beter te verdelen binnen je team, je eetpatroon te veranderen, de sportschool regelmatiger te bezoeken of eens te stoppen met het afspreken met mensen met wie het niet meer klikt. Dus je kunt meer zelf dan je soms denkt.

Waarbij kun je hulp zoeken?

Soms kom je er echter niet alleen uit en zou je om hulp kunnen vragen bij zaken die boven je hoofd groeien. Zit je al jaren in een ongelukkige relatie: dan is een bezoek aan een relatietherapeut geen gek idee. Loop je te kwakkelen met je gezondheid: ga eens naar de huisarts en laat je eventueel doorverwijzen. Heb je geldproblemen: zoek een financieel adviseur of een schuldhulpverlener. Heb je geen plezier meer in je werk: schakel dan een loopbaancoach in en zoek een andere functie binnen je bedrijf of een baan elders. Voel je teveel werkdruk: praat er over met je leidinggevende of iemand van de afdeling personeel en organisatie. Als je honger hebt, dan koop je toch ook een brood? Wil je aandacht voor een probleem, zoek dan iemand op die naar je luistert en die je kan helpen!

In het voorbeeld van de cliënte ben ik als coach met haar op een rijtje gaan zetten wat er wel en wat er niet goed liep. Welke zaken energie gaven en welke haar veel energie kostten. We zijn gaan kijken waar nou echt haar interesse en motivatie lag. En of zij het conflict op haar werk moest oplossen of dat deze verantwoordelijkheid eigenlijk bij iemand anders lag. Over de deadline van het rapport kon ze bij nader inzien best overleggen met haar leidinggevende en hiervoor iets meer tijd inplannen. Voor de verhuizing van haar moeder verdeelde ze taken met haar broers en zussen. Zo werd het ’to do-lijstje’ korter en besefte ze dat ze meer rust kon nemen en ook tijd kon reserveren voor vrienden en hobby’s. Na een periode van inspanning mocht er ook ontspanning zijn. Zo werd zij zich ervan bewust hoe zij zelf kon voorkomen dat ‘haar emmer’ zou overlopen.

Ze kan het nu iedereen aanraden om even een time-out te nemen en een onafhankelijke coach in de arm te nemen. Na haar ‘persoonlijke APK’ kon zij de bomen door het bos zien en patronen doorbreken.

 

Marian Leenders, werkt sinds 2001 als coach, loopbaanadviseur en trainer vanuit Leenders Loopbaancoaching. Zij heeft totaal 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Zij is aangesloten bij Noloc en Stichting Begeleiden bij Burnout & Stress, een landelijk netwerk van gedreven professionals.

Voor meer informatie: www.leendersloopbaancoaching.nl en www.burnoutenstress.nl.

 

Dit artikel verscheen eerder op Over Preventie.