Marian Leenders

Voor uw loopbaan…

Voor loopbaanadvies, reïntegratie, outplacement, sollicitatie- en netwerktraining: Leenders Loopbaancoaching

Loopt de emmer bijna over?

Marian Leenders

Asgrauw kwam zij bij mij binnen. Ze begon te praten, maar maakte haar zinnen niet af. Ze zei dat ze niet goed begreep wat er met haar aan de hand was. Ze vergat van alles en kwam eigenlijk tot niets. En ze moest volgende week wel een rapport naar een opdrachtgever sturen, een conflict op haar werk oplossen en de verhuizing van haar moeder voorbereiden.

Deze cliënte trok nog net op tijd bij mij aan de bel. In haar betrokkenheid bij haar werk had zij al een paar keer haar eigen grenzen genegeerd en veel overgewerkt. En in haar vrije tijd was zij meer met anderen bezig dan met zichzelf. Ze had een periode van veel stress achter de rug en zat tegen een burnout aan. Hoe kun je in zo’n geval het tij nog keren?

Persoonlijke APK

De meeste mensen brengen hun auto regelmatig voor een grote beurt of een APK naar de garage. Ze laten de olie verversen en de banden controleren. Waarom doen we datzelfde eigenlijk niet regelmatig met ons eigen leven? Even stilstaan en balans opmaken, een pauze inlassen om onze ‘olie’ te verversen en bij te tanken? En ons af en toe even… Lees verder

Aan de buitenkant is een burnout niet te zien

Marian Leenders

Als coach begeleid ik veel cliënten met een burnout. Bij de eerste indruk is er aan deze mensen vaak niets te zien. Bij doorvragen blijkt er meer aan de hand te zijn. Meestal een samenloop van omstandigheden, bijvoorbeeld: te lang doorgegaan met werk dat niet lekker loopt, te lang financiële zorgen gehad, gezondheidsproblemen in de familie. En van de een op de andere dag gaat er iets niet meer. Zo krijg ik te horen: ‘En toen ineens kon ik de auto niet meer besturen’, ‘Ik wist op mijn werk ineens niet meer wat ik moest doen’, ‘ik herstelde slecht van een griep, die duurde veel langer dan anders’ enz. De omgeving begrijpt niet altijd wat er aan de hand is omdat je een burnout aan de buitenkant niet kunt zien. Wat dat betreft kun je beter een been breken….

Combinatie van factoren

Veel mensen staan onder druk. Door de economische crisis zijn veel mensen langer in een baan blijven ‘hangen’ dan voorheen, omdat ze bang zijn voor onzekerheid en financiële consequenties. En door de bezuinigingen van de afgelopen jaren moet er met minder mensen veel méér werk worden verzet, dus dat geeft spanningen. Vooral bij mensen die zich… Lees verder

Het effect van (familie-)opstellingen bij stress en burnout

Auteur: Marian Leenders, Coach en Loopbaanadviseur

Vaak is er bij cliënten een samenhang te zien tussen een loopbaanvraag en persoonlijke problemen. Recent kwam dit bij een aantal van mijn cliënten weer duidelijk naar voren.

Bij deze mensen was er, naast problemen op het werk, sprake van onzekerheid, een negatief zelfbeeld en onverwerkte rouw. En helaas resulteerden deze persoonlijke en werkgerelateerde problemen in een burnout.

“ Ik werd me steeds bewuster dat het zo niet langer kon. Ik had een drukke baan en was als een bezetene bezig geweest met calorieën tellen. Ik was erg afgevallen en zat tegen een burnout aan. Ten einde raad ben ik hulp gaan zoeken. Eerst bij een psycholoog voor het eetprobleem en daarna bij een coach die mij heeft begeleid bij het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven. Zij heeft mij ook geleerd om op een andere manier naar het verleden te kijken. Dat hebben we gedaan in de vorm van een opstelling met poppetjes op tafel. Hierdoor zag ik ineens verbanden tussen gebeurtenissen uit het verleden en de moeite die ik had met het aangeven van grenzen. Daarna heb ik ook nog een familieopstelling in een groep gedaan. Hierdoor kreeg ik… Lees verder